Ако се чудите какво чакат лекарите, Здравната каса, Министерството на здравеопазването, Информационно обслужване

...
Ако се чудите какво чакат лекарите, Здравната каса, Министерството на здравеопазването, Информационно обслужване
Коментари Харесай

Цялата държава чака електронните направления за PCR. От кого зависят?

Ако се чудите какво чакат лекарите, Здравната каса, Министерството на здравеопазването,  " Информационно обслужване " и всички инфектирани или със подозрение за болест в страната, то отговорът може да ви изненада. Чакаме частните софтуерни компании. От тях зависи дали ще проработи системата за издаване на електронни посоки за PCR тест. 

Чакаме я от доста време. Официално, тя съществува от 27 ноември, само че механически това се оказа невероятно. Чакаме я действително от още повече време, защото до преди няколко дни общопрактикуващите лекари нямаха право да издават отдалечено посоки. Процедурата беше даже по-сложна, така като от началото на епидемията до момента болните трябваше първо да отидат до персоналния си доктор, а той да ги насочи към лекар-специалист, който пък към този момент може да им даде направление за лабораторно изследване. 

Докато направлението към момента не може да се издаде електронно, хората със подозрение за Covid-19 се трансформират в евентуален риск за останалите пациенти пред кабинета на персоналните лекари. Застрашават и за самите лекари, а възможното им лекуване се отсрочва нормално с ден. С месеци лекарите желаеха смяна на процедурата.

Така се стигна до решението, че посоки ще се издават по електронен път. Условието е пациентът да има най-малко два от общо 11 признака на Covid-19.

Технологията е създадена, но финализирането на процеса зависи изцяло от процедурите по внедряване, които извършват софтуерните компании, с чиито артикули работят лекарите. 

Всеки персонален доктор има контракт с друга частна компания за медицински програмен продукт. В България такива компании са десетки и до момента са работили по свои стандарти, а в този момент би трябвало да нагодят стратегиите си към разпоредбите на страната.

Това значи, че даже персоналният доктор Х да има опция от през днешния ден успешно да употребява системата за електронни посоки, то персоналният доктор Y, който е в прилежащия кабинет, само че работи с друга компания, може да няма работеща система до края на седмицата. Или по-дълго.

Никой не поема отговорността да разгласи период докога в цялата страна електронните посоки би трябвало да са факт. Защото тук не гледаме " би трябвало " или " не би трябвало ", а " може " или " не може ". А това ще дефинира софтуерният бизнес и всяка компания потделно. Освен препрограмиране на употребяваните до момента стратегии, би трябвало да се създадат и проби и едвам тогава системите ще се употребяват сполучливо от персоналните лекари и хората със подозрение за Covid-19 ще могат бързо да се изследват, без да заплащат на лабораторията.

Има работа и по софтуерите, с които работят самите лаборатории. Вероятно би трябвало да се издадат и електронни подписи на чиновниците им. Изглежда, че всички страни по проблема са в незнание по кое време, какво и по какъв начин. 

За направените PCR проучвания за ковид с издадено направление Здравната каса заплаща на лабораториите в страната по 60 лв.. Това е доста по-малко спрямо цената от към 100 лв., които би трябвало да отдели пациент без направление.
 Хотелите са затворени, само че умират

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР